Direct naar de content Direct naar de footer

Wij ondervinden momenteel een iDEAL-storing. U kunt uw betaling ook overmaken naar rekeningnummer NL74INGB0693560134 met vermelding van uw dossiernummer als betalingskenmerk.

Veelgestelde vragen over minnelijke incasso

Nieuw! Een handig overzicht van veelgestelde vragen en de antwoorden op het gebied van Minnelijke Incasso.

Alle veelgestelde vragen op een rijtje!

Minnelijke Incasso veelgestelde vragen - proces

Hoe verloopt een minnelijke incassoprocedure?

Nadat u uw opdracht via onze website heeft ingediend gaan onze incasso-experts direct voor u de slag.  Indien nodig nemen zij voor een nadere toelichting nog even contact met u op. Onze incasso-experts  zoeken volgens een vastgestelde procedure, schriftelijk, telefonisch en  indien nodig via huisbezoeken, contact met uw klant.  Zij proberen in de minnelijke fase samen met uw klant tot een betaaloplossing te komen. Zo proberen we onnodige juridische kosten voor u en uw klant te voorkomen.  

Minnelijke Incasso veelgestelde vragen - kosten

Hoeveel kost een minnelijke incassoprocedure?

In bijna alle gevallen zijn er voor u als opdrachtgever geen kosten aan een minnelijke incassoprocedure  verbonden. De wettelijke incassokosten komen namelijk, net als de wettelijke rente over de hoofdsom, voor rekening van uw klant.  Voor een vordering op consumenten gelden voor de incassokosten de wettelijke regels.  Voor zakelijke vorderingen hanteert u uw algemene voorwaarden. Mocht uw vordering niet of alleen gedeeltelijk te verhalen zijn, dan betaalt u aan ons een geringe vergoeding.

Minnelijke Incasso veelgestelde vragen - tijd

Hoelang duurt een minnelijke incassoprocedure?

Één van de grote voordelen van de minnelijke incassoprocedure is de korte looptijd.  Onze incasso-experts zijn zeer ervaren en streven ernaar om middels geoptimaliseerde werkprocessen binnen een periode van 60 dagen de procedure succesvol voor u af te ronden.  Doordat Flanderijn met 9 vestigingen over een breed regionaal netwerk in Nederland en België beschikt en voor veel grotere opdrachtgevers werkzaam is, kennen wij in de meeste gevallen uw klant(en).  Zo kunnen we snel schakelen!

Wat als mijn klant niet betaald?

WELKE MOGELIJKHEDEN HEB IK ALS MIJN KLANT ALSNOG NIET BETAALT?

Als uw klant niet heeft betaald heeft u 2 mogelijkheden.  Als wij voldoende kansen zien om uw vordering alsnog te verhalen, starten wij in overleg met u een gerechtelijke procedure. Wilt u dit niet of schatten wij de kansen op succes bij een gerechtelijke procedure laag in, dan zullen wij u adviseren de procedure te staken. Wij willen immers voorkomen dat u met onnodige kosten te maken krijgt.  

Is het verplicht om eerst een WIK-brief te sturen?

IS HET VERPLICHT OM EERST EEN WIK-BRIEF TE STUREN?

Voordat wij de minnelijke incassprocedure voor u kunnen starten is het van belang dat aan u uw klant een WIK-brief heeft verzonden. Bij een B2C vordering is dit wettelijk verplicht.  Middels deze WIK-brief geeft u uw klant de gelegenheid geeft om uw  vordering zonder extra kosten te voldoen.  In de brief vermeldt u dat  uw klant 15 dagen de tijd krijgt om de vordering, zonder kosten  te betalen.  

Kan ik onze zaak eerst nog kort even bespreken?

IK WIL ONZE ZAAK GRAAG EERST NOG EVEN KORT BESPREKEN. KAN DAT?

Jazeker! Flanderijn biedt als extra service het  gratis online adviesgesprek aan. Zo kunt u voordat u een incassoprocedure wilt starten,  kennismaken met onze werkwijze en heeft u de mogelijkheid om met één van onze incasso-experts uw zaak  uitgebreid te bespreken.  Ook beantwoorden wij  dan ook graag nog verdere vragen.  Meer weten of direct online een afspraak plannen?  Plan dan  hier een gratis online adviesgesprek. 

Bekijk ook onze online kennisbank

Met een WIK-brief (voorheen 14-dagenbrief) krijgt een consument bij een betalingsachterstand de gelegenheid om de vordering zonder extra kosten te voldoen. Hiervoor moet een aanmaning worden gestuurd waarin de consument 15 dagen de tijd krijgt om de vordering, zonder kosten, te betalen. Deze verplichting is voortgekomen uit de Wet Incassokosten (WIK). In  ons Gratis Pré-Incasso pakket vindt u diverse voorbeeldbrieven zoals de officiële WIK-brief, handige checklists en insider tips van onze incasso-experts.

De termijn gaat pas lopen nadat de brief is bezorgd. De meeste brieven worden namelijk over het algemeen op de tweede dag na verzending bezorgd. Echter, een zondag, maandag of officiële feestdag tellen niet mee als tussenliggend of dag van bezorging.

Houd er voor de verschuldigdheid van de buitengerechtelijke kosten rekening mee dat de termijn dus niet 15 dagen meer is. Rekening houdend met de bezorgtermijn, zondagen, maandagen, officiële feestdagen en 15 dagen komt het voor dat u een termijn van 21 dagen moet aanhouden voordat de buitengerechtelijke kosten verschuldigd zijn.  Op onze nieuwe infopagina Incasso starten vindt u meer info wanneer u het beste een incassobureau kunt inschakelen.

De hoogte van de buitengerechtelijke kosten verandert bij deelbetalingen. Dat betekent dat de buitengerechtelijke kosten moeten worden herberekend over het resterende openstaande saldo.

Ontvangt u dus na het versturen van de WIK-brief een betaling en is deze betaling binnen de termijn? Pas dan de hoogte van de buitengerechtelijke kosten aan. U berekent de buitengerechtelijke kosten in zo’n geval over het restant van de hoofdsom dat nog betaald moet worden. Maak gebruik van onze Incasso calculator.

Stuurt u zelf geen brief meer, maar geeft u het dossier uit handen aan Flanderijn? Geef dan de hoogte van de betaling en de datum van ontvangst aan ons door. Wij zullen de buitengerechtelijke kosten herberekenen.

De WIK-brief moet aan de dagvaarding worden gehecht.  Hiermee toont u aan dat u uw klant heeft gevraagd om de schuld te betalen.  Bewaar daarom altijd een kopie van de WIK-brief.  

In  ons Gratis Pré-Incasso pakket vindt u diverse voorbeeldbrieven zoals de officiële WIK-brief, handige checklists en insider tips van onze incasso-experts.

Indien u btw kunt verrekenen, bijvoorbeeld omdat u een btw-plichtige ondernemer bent, dan wordt de btw over de incassokosten niet doorberekend aan uw klant. U kunt de btw tenslotte zelf verrekenen. Kunt u de btw niet zelf verrekenen, omdat u als privépersoon niet btw-plichtig bent, dan wordt de btw over de incassokosten doorberekend aan de schuldenaar. In dit geval mag u de incassokosten in de WIK-brief met 21% btw verhogen.

In  ons Gratis Pré-Incasso pakket vindt u diverse voorbeeldbrieven zoals de officiële WIK-brief, handige checklists en insider tips van onze incasso-experts.

Volgens de wet dient u in uw brief aan te geven dat de vordering moet worden voldaan binnen 15 dagen nadat deze brief bij de schuldenaar is bezorgd. Geef dat termijn daarom altijd in uw brief aan. In  ons Gratis Pré-Incasso pakket vindt u diverse voorbeeldbrieven zoals de officiële WIK-brief, handige checklists en insider tips van onze incasso-experts.

Neemt een klant van u contact op naar aanleiding van de WIK-brief, maak dan een duidelijke notitie. In zo’n geval heeft uw klant de brief dus ontvangen. Dit kan van belang zijn in een procedure. In  ons Gratis Pré-Incasso pakket vindt u diverse voorbeeldbrieven zoals de officiële WIK-brief, handige checklists en insider tips van onze incasso-experts.

Pre-Incasso wordt veelal ingezet voordat de middelijke incasso wordt gestart. Met pre-incasso geeft u uw klant nog eenmaal de mogelijkheid de vordering te voldoen zonder extra incassokosten. De focus ligt op behoud van de klantrelatie. Flanderijn biedt als enige deurwaarder het gratis  Pre-Incasso pakket aan. Meer weten? Kijk op onze Pre-Incasso pagina voor alle info. 

Hoe zet u een betalingsachterstand van een klant om in een betaling?  Om dat te bereiken kunt u als ondernemer verschillende wegen bewandelen. Een officiële incassoprocedure is daar één van.  Maar soms kan als eerste stap een "zachtere aanpak" helpen.  Met het gratis Pré-Incasso pakket van Flanderijn kunt u nu zelf aan de slag om uw klant op vriendelijke en juridisch juiste wijze te helpen herinneren dat er nog een factuur open staat.

U heeft een specifieke vraag op het gebied van incasso of debiteurenbeheer? De experts van Flanderijn helpen u dan graag verder. Tijdens een gratis adviesgesprek kunnen wij uw vragen inhoudelijk bespreken en adviseren over eventuele vervolgstappen. U kunt een adviesgesprek online plannen op onze website. 

Incassokosten zijn kosten die gemaakt worden voor alle inspanningen die nodig zijn om een incasso te realiseren. Deze kosten mogen bij uw klant in rekening worden gebracht via de Wet Incassokosten (WIK). Ontvang de officiële WIK brieven in ons gratis Pré-Incasso pakket. Benieuwd wat u aan incassokosten mag rekenen? Bereken dan uw incassokosten via onze incassocalculator!

U heeft een specifieke vraag op het gebied van incasso of debiteurenbeheer? De experts van Flanderijn helpen u dan graag verder. Tijdens een gratis adviesgesprek kunnen wij uw vragen inhoudelijk bespreken en adviseren over eventuele vervolgstappen. U kunt een adviesgesprek online plannen op onze website. 

Voor een incasso opdracht kunt u contact zoeken met een incassobureau of een gerechtsdeurwaarder. De samenwerking met een gerechtsdeurwaarder heeft als voordeel dat men alle expertises in huis heeft en mocht een gang naar de rechtbank noodzakelijk zijn, dan kan een gerechtsdeurwaarder dit voor u. Een incassobureau heeft deze mogelijkheid niet.  Meer weten hoe u een incasso kunt starten? Op onze nieuwe infopagina vindt u alle informatie. 

Een Incasso starten bij Flanderijn is eenvoudig. Dit doet u heel gemakkelijk online via onze website. Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen gaan onze incasso experts direct voor u aan de slag. Vaak hebben zij nog wat extra informatie nodig, dit verschilt per dossier. Mocht dit het geval zijn dan nemen zij telefonisch contact met u op. 

Een incasso wordt uitgevoerd om een betaling te innen bij een klant of een afnemer van uw producten of diensten. U kunt dit ook via automatische incasso zelf innen. Wanneer de betaling uitblijft, dan kunt u een incassotraject bij een incassobureau of deurwaarderskantoor starten. Meer weten? Op onze website vindt u een handig overzicht welke incasso mogelijkheden er zijn. 

Een incasso is het traject dat een incassobureau of deurwaarder doorloopt om een betalingsachterstand van uw klant om te zetten in een betaling. Dit traject bestaat uit het pre-incasso traject, het minnelijke traject en het gerechtelijke traject. Meer weten? Op onze nieuwe infopagina vindt u meer info over hoe een incassotraject werkt.

U kunt een incassobureau inschakelen als uw klant de factuur niet betaalt en zijn verplichtingen niet nakomt. Onze ervaring  is dat veel ondernemers vaak te lang wachten met het inschakelen van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder. Dat is jammer, aangezien een incasso die pas later in het traject wordt ingezet veelal minder succesvol is. Op onze nieuwe infopagina Incasso starten vindt u meer info wanneer u het beste een incassobureau kunt inschakelen.

Hoe langer een vordering openstaat, hoe moeilijker het wordt om deze te incasseren. Ook neemt in veel gevallen het aantal vorderingen van derden toe. Door gebruik te maken van het Pre-Incasso traject kunt u vroegtijdig met een incasso starten, zonder dat hier kosten aan zijn verbonden. Onze ervaring is dat met een Pre-Incasso traject goede resultaten zijn te behalen. Een incassoprocedure vooromen? Download gratis ons nieuwe Pré-incasso pakket!

Bij volledige inning van uw factuur, de buitengerechtelijke kosten en eventuele overige proceskosten e.d. brengen wij aan u geen kosten in rekening. Het uit handen geven van een onbetaalde factuur aan een incassobureau brengt eventuele kosten met zich mee maar in de meeste gevallen betaalt uw klant, de debiteur, de kosten. Benieuwd welk bedrag u mag rekenen? Bereken het online met de nieuwe incassokostencalculator van Flanderijn.

U heeft een specifieke vraag op het gebied van incasso of debiteurenbeheer? De experts van Flanderijn helpen u dan graag verder. Tijdens een gratis adviesgesprek kunnen wij uw vragen inhoudelijk bespreken en adviseren over eventuele vervolgstappen. U kunt een adviesgesprek online plannen op onze website. 

Bij volledige inning van uw factuur, de buitengerechtelijke kosten en eventuele overige proceskosten e.d. brengen wij aan u geen kosten in rekening. Het uit handen geven van een onbetaalde factuur aan een incassobureau brengt eventuele kosten met zich mee maar in de meeste gevallen betaalt uw klant, de debiteur, de kosten. Benieuwd welk bedrag u mag rekenen? Bereken het online met de nieuwe incassokostencalculator van Flanderijn.

U kunt een incassobureau inschakelen als uw klant de factuur niet betaalt  en zijn verplichtingen niet nakomt. Onze ervaring  is dat veel ondernemers vaak te lang wachten met het inschakelen van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder. Dat is jammer, aangezien een incasso die pas later in het traject wordt ingezet veelal minder succesvol is. Op onze nieuwe infopagina Incasso starten vindt u meer info wanneer u het beste een incassobureau kunt inschakelen.

Hoe langer een vordering openstaat, hoe moeilijker het wordt om deze te incasseren. Ook neemt in veel gevallen het aantal vorderingen van derden toe. Door gebruik te maken van het Pre-Incasso traject kunt u vroegtijdig met een incasso starten, zonder dat hier kosten aan zijn verbonden. Onze ervaring is dat met een Pre-Incasso traject goede resultaten zijn te behalen. Een incassoprocedure vooromen? Download gratis ons nieuwe Pré-incasso pakket!

Voor een incasso opdracht kunt u contact zoeken met een incassobureau of een gerechtsdeurwaarder. De samenwerking met een gerechtsdeurwaarder heeft als voordeel dat men alle expertises in huis heeft en mocht een gang naar de rechtbank noodzakelijk zijn, dan kan een gerechtsdeurwaarder dit voor u. Een incassobureau heeft deze mogelijkheid niet.  Meer weten hoe u een incasso kunt starten? Op onze nieuwe infopagina vindt u alle informatie. 

Een Incasso starten bij Flanderijn is eenvoudig. Dit doet u heel gemakkelijk online via onze website. Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen gaan onze incasso experts direct voor u aan de slag. Vaak hebben zij nog wat extra informatie nodig, dit verschilt per dossier. Mocht dit het geval zijn dan nemen zij telefonisch contact met u op. 

Een incasso wordt uitgevoerd om een betaling te innen bij een klant of een afnemer van uw producten of diensten. U kunt dit ook via automatische incasso zelf innen. Wanneer de betaling uitblijft, dan kunt u een incassotraject bij een incassobureau of deurwaarderskantoor starten. Meer weten? Op onze website vindt u een handig overzicht welke incasso mogelijkheden er zijn. 

Een incasso is het traject dat een incassobureau of deurwaarder doorloopt om een betalingsachterstand van uw klant om te zetten in een betaling. Dit traject bestaat uit het pre-incasso traject, het minnelijke traject en het gerechtelijke traject. Meer weten? Op onze nieuwe infopagina vindt u meer info over hoe een incassotraject werkt.

U heeft een specifieke vraag op het gebied van incasso of debiteurenbeheer? De experts van Flanderijn helpen u dan graag verder. Tijdens een gratis adviesgesprek kunnen wij uw vragen inhoudelijk bespreken en adviseren over eventuele vervolgstappen. U kunt een adviesgesprek online plannen op onze website. 

Als uw klant nog steeds niet betaalt na de minnelijke incasso, volgt vaak een gerechtelijke incassoprocedure. Deze  gerechtelijke fase begint met het opstellen en uitbrengen van een dagvaarding door de gerechtsdeurwaarder. In deze procedure verzoekt de gerechtsdeurwaarder de rechter om uw klant tot betaling van de vordering te veroordelen. Met de uitspraak kan betaling worden afgedwongen,  bijvoorbeeld door beslaglegging op het inkomen of andere vermogensbestanddelen. Kijk voor meer info over de Gerechtelijke Incasso op onze nieuwe infopagina en plan een gratis adviesgesprek met één van onze experts.