Helft Nederlanders vindt dat er op scholen meer aandacht moet zijn voor omgaan met geld
Rotterdam, 6 december 2019 – Bijna de helft van de Nederlanders (46%) vindt dat kinderen op school moeten leren hoe ze goed omgaan met geld. Dit blijkt uit onderzoek van incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn naar ‘De persoonlijke financiën van Nederland’. Bijna één op de tien (8%) denkt dat te weinig aandacht hiervoor een belangrijke oorzaak is voor het ontstaan van schulden. Andere oorzaken die worden genoemd zijn een verkeerd uitgavepatroon (63%), persoonlijke problemen (60%) of slechte omgang met geld (44%). Daarnaast worden verkeerde keuzes (27%), schaamte rondom het onderwerp schulden (21%) en het snel oplopen van schulden door boetes (21%) als oorzaak gezien.
Consumenten zelf verantwoordelijk voor oplossen schulden
Volgens ruim een derde (36%) van de burgers zijn zij zelf verantwoordelijk voor het oplossen van probleemschulden. Een kwart vindt dat hulpinstanties hiervoor het initiatief zouden moeten nemen. Wie zich volgens consumenten het minst moeten buigen over het oplossen van probleemschulden zijn gemeentes (13%) of de landelijke overheid (12%).
Probleemschulden zelf oplossen?
“Schulden horen bij een gezonde economie, maar probleemschulden niet”, aldus Michel van Leeuwen, directeur bij Flanderijn. “Kinderen op school onderwijzen hoe ze goed kunnen omgaan met geld, is een goede manier om de kans op een financieel gezonde situatie te vergroten. Maar preventie voorkomt niet dat mensen in problematische schulden komen door levensgebeurtenissen als een echtscheiding, baanverlies of overlijden. Mensen met probleemschulden adviseren we altijd om hulp te zoeken. Wij kunnen ze hiervoor met de juiste personen in contact brengen. Als mensen geen hulp zoeken, is het ontzettend lastig om uit de problemen te komen. Daarom is het zo belangrijk dat er hulpinstanties zijn voor dit soort situaties. Natuurlijk zien we liever dat we samen kunnen voorkomen dat iemand probleemschulden krijgt. Ik snap dat veel mensen vinden dat consumenten zelf verantwoordelijk zijn voor het oplossen van schulden, maar bij probleemschulden is dat enorm moeilijk. Het is ook belangrijk om het taboe op schulden, mede door financiële lessen op school, te verkleinen.”
Meer informatie over het onderzoek van Flanderijn vind je hier.