Het verhaal achter de ontruiming

Ontruimingen zijn nooit gemakkelijk. Voor niemand. Niet voor de persoon die zijn of haar huis dreigt te verliezen, en niet voor de gerechtsdeurwaarder die voor de deur staat. Sascha Toppinga, gerechtsdeurwaarder bij Flanderijn, heeft in haar werk recent een bijzondere casus meegemaakt. Dit is het verhaal van een jonge vrouw van dertig jaar, met een goede baan en een verleden vol moeilijkheden, die te maken kreeg met een ontruiming.

Menselijke benadering: De eerste stap

Bij aankomst bij de woning besloot Sascha om niet meteen actie te ondernemen, maar eerst het gesprek aan te gaan. Met de deur nog gesloten, nam zij samen met de hulpofficier van politie de tijd om in alle rust met de bewoonster te praten. Het bleek al snel dat deze jonge vrouw veel had meegemaakt: het verlies van haar vader, een beëindigde relatie met een narcistische en verslaafde partner, en een plotselinge verhuizing naar Amsterdam. Ze had zich volledig op haar werk gestort en had nooit de kans gehad om de gebeurtenissen te verwerken. de vrouw gaf toe dat ze haar post niet opende, soms zelfs weggooide en niet reageerde op berichten van haar werkgever over een loonbeslag. Een patroon van ontkenning en vermijding dat helaas heeft geleid tot deze ontruiming.

Directe hulpverlening via een van de buurtteams in Amsterdam

Sascha begreep dat deze vrouw dringend hulp nodig had, maar dat ze geen sociaal vangnet had om op terug te vallen. Hoewel de hulpofficier contact opnam met de gemeente voor een maatschappelijke screening, twijfelde Sascha of dit de juiste oplossing was voor deze hoogopgeleide vrouw. Ze besloot daarom haar eigen netwerk aan te spreken en belde haar contactpersoon bij een van de Buurtteams in Amsterdam. Deze begreep direct de urgentie en zorgde ervoor dat de vrouw meteen terecht kon voor hulp. Hier werd een multidisciplinair hulpverleningstraject voor haar opgestart. En juist deze aanpak maakt een groot verschil.

Dankbaarheid en nieuwe kansen

Na het gesprek met de regiehouder van de gemeente Amsterdam had Sascha nog contact met de vrouw. Zij was enorm dankbaar dat Sascha die dag aan de deur had gestaan. Het bleek dat de confrontatie met de ontruiming haar wakker had geschud en ze in actie was gekomen. Ze was opgelucht dat ze eindelijk de juiste hulp kreeg die ze nodig had om haar leven weer op de rails te krijgen.

Het belang van een persoonlijke aanpak

Dit verhaal toont het belang aan van een persoonlijke benadering in situaties die voor veel stress en verdriet zorgen. Door niet alleen naar de procedures te kijken, maar ook naar de mens achter de situatie, kan er echte verandering worden gebracht. Sascha Toppinga heeft laten zien dat een gerechtsdeurwaarder niet alleen iemand is die komt innen, maar ook iemand die kan verbinden, luisteren en de weg kan wijzen naar passende hulp. Een aanpak die past bij Flanderijn, waar empathie en professionaliteit hand in hand gaan.

Deze casus waarbij ook het Buurtteam van Amsterdam een belangrijke rol heeft gespeeld laat zien dat er in elke moeilijke situatie ruimte is voor menselijkheid en dat de juiste hulp vaak dichterbij is dan men denkt. Het vraagt soms alleen om iemand die de eerste stap zet. Ook het belang van samenwerking blijkt uit dit verhaal. Het is dan ook niet voor niets dat Flanderijn ook in de vorig jaar gelanceerde campagne ‘Tot hier. En nu verder’ een oproep deed om binnen de keten samenwerking te zoeken om zo met elkaar een bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van de schuldenproblematiek.