Het is weer zover: carnaval staat voor de deur!

Van vrijdag 28 februari tot en met dinsdag 4 maart 2025 barst in verschillende delen van het land het feest los. Overal in Nederland trekken feestvierders hun kleurrijke kostuums aan, zingen uit volle borst mee met de bekende carnavalskrakers en genieten van de unieke sfeer van dit volksfeest.

De oorsprong van carnaval

Carnaval heeft een rijke historie die teruggaat tot eeuwen geleden. De naam komt waarschijnlijk van het Latijnse "carne vale", wat "vaarwel aan het vlees" betekent. Dit verwijst naar de periode van vasten die traditioneel na carnaval begint. Door de jaren heen groeide carnaval uit tot een uitbundig volksfeest waarbij mensen zich verkleden, feestvieren en sociale rollen tijdelijk omdraaien. In Nederland zijn er regionale verschillen in hoe carnaval wordt gevierd, met Brabant en Limburg als de bekendste carnavalshoofdsteden.

Tradities tijdens carnaval

Tijdens carnaval zijn er veel verschillende tradities, afhankelijk van de regio waar het feest wordt gevierd. Enkele bekende gebruiken zijn:

  • Prins Carnaval: Een jaarlijks gekozen prins die het symbolische gezag over de stad krijgt tijdens de feestdagen.
  • Optochten: Grootschalige parades met praalwagens, verklede deelnemers en carnavalsverenigingen die maandenlang aan hun creaties werken.
  • Sleuteloverdracht: In veel steden geeft de burgemeester de sleutel van de stad aan Prins Carnaval, waarmee hij tijdelijk de leiding krijgt.
  • Carnavalskrakers: Feestelijke liedjes die speciaal voor carnaval worden gemaakt en massaal worden meegezongen.
  • Verkleedpartijen: Iedereen trekt zijn meest kleurrijke, gekke of ludieke outfit aan en duikt het feestgedruis in.

Carnaval in de Flanderijn-vestigingssteden

Sommige van onze Flanderijn-vestigingen zijn gevestigd in steden waar carnaval een grote traditie is. Daarom zullen veel collega's & opdrachtgevers dit weekend genieten van het feest in hun eigen stamplaats. In dit artikel zetten we iedere vestigingsplaats van Flanderijn extra in the picture. Zo hebben we leuke carnavalsactiviteiten en de beste adresjes verzameld en delen we de speciale carnavalsnamen!

Carnaval in Mestreech (Maastricht)

In Maastricht begon carnaval al op 11 november om 11:11 uur met de aftrap van het seizoen. De grote optocht, bekend als ‘Boonte Störrem’, trekt zondag door de stad en brengt duizenden feestvierders samen. De stad wordt gevuld met ‘Zate Hermeniekes’ (blaasorkesten) die overal live muziek spelen. In Maastricht speelt het feest zich voornamelijk op straat af, met verklede mensen die in een ‘pekske’ (carnavalskostuum) rondlopen en genieten van de muziek en gezelligheid. Op zondag 2, maandag 3 en dinsdag 4 maart 2025 viert de stad echt carnaval. Activiteiten die er deze maanden zijn: Philzuid Vastelaovendconcert, De Groeten Optoch 'De Boonte Störm', Zate Hermeniekes Concours. Sluit de Vastelaovend 2025 af met het Hieringebieteconzèr op het Onze Lieve Vrouweplein, met muziek van het Maastrichts Salon Orkest.

Carnaval in Piëlhaazeriek (Venray)

Venray, omgedoopt tot Piëlhaazeriek, staat bekend om zijn bruisende carnavalstradities. De carnavalsvereniging De Piëlhaas organiseert diverse evenementen, waaronder de grote carnavalsoptocht en de Boërebrulleft op dinsdag. Feestvierders kunnen genieten van een mix van traditionele carnavalsmuziek en moderne feesthits. Op zondag 2 maart trekt de langste polonaise van Nederland weer door het centrum van Venray! Tijdens Vastelaoveszondag kun je genieten van een feestelijke kroegentocht die vorig jaar maar liefst 3300 deelnemers trok. Ook zijn er maar liefst 16 carnavalsoptochten in Limburg.

Carnaval in Krabbegat (Bergen op Zoom)

Bergen op Zoom viert geen carnaval maar ‘Vastenavend’. De feestvierders kleden zich in oude kleding en dragen een kenmerkende rode zakdoek en vitrage. De optocht en de jaarlijkse intocht van de prins met de Blauwe Schuit zijn hoogtepunten van het feest. Lokale carnavalskrakers in het Bergs dialect maken de beleving compleet. De optocht van Bergen op Zoom vindt plaats op carnavalsdinsdag (4 maart 2025). Deze optocht zal beginnen om 13:00 uur. Deze optocht heet Gròòte Optocht van 't Krabbegat. Het motto is deze editie: Kopke n'onder in de leut!.

Carnaval in Heerenveen (Pierenoord)

Hoewel carnaval traditioneel niet in Friesland wordt gevierd, zijn er steeds meer carnavalsvierders in Heerenveen, dat tijdens de feestdagen wordt omgedoopt tot Pierenoord.

Carnaval in Appingedam

Ook in het noorden van het land krijgt carnaval steeds meer voet aan de grond. In Appingedam wordt de stadssleutel overgedragen aan de Damster Narren, die voor een aantal dagen de baas zijn over de stad. Met optochten en lokale festiviteiten groeit de carnavalsbeleving hier ieder jaar.

Geniet van een fantastische carnaval!

Flanderijn wenst alle collega’s, opdrachtgevers en partners een geweldige carnaval toe. Of u nu uitbundig verkleed de optocht bijwoont, meezingt met de nieuwste carnavalskrakers of geniet van de gezelligheid in de kroegen en op straat: maak er een geweldig feest van!

Alaaf en veel plezier!