Vandaag werd op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een intentieverklaring getekend met als belangrijkste doel te voorkomen dat mensen in of op weg naar schuldregelingen gaan stranden door de prijsstijgingen voor energie en levensonderhoud.
De verklaring is o.a. ondertekend door het ministerie SZW, NVVK branchevereniging voor schuldhulpverlening, bewindvoering en sociaal bankieren, een aantal brancheorganisaties, VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), CAK, VodafoneZiggo, KPN, Zorgverzekeraars Nederland en een aantal gerechtsdeurwaardersorganisaties waaronder Flanderijn.
Daarmee geven de ondertekenaars invulling aan een belofte die het kabinet op Prinsjesdag deed in een brief aan de Kamer. “Inwoners met problematische schulden moeten altijd terecht kunnen bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Hulp aan mensen die al in de schuldhulpverlening zitten mag niet worden beëindigd. Daarover bestaat géén discussie”, aldus het kabinet in de brief.
“Het is belangrijk dat inwoners de weg naar schuldhulp vinden. Daarom laten we het niet gebeuren dat hulpvragers uit een regeling vallen of er niet in komen. Daar is niemand bij gebaat, ook de schuldeiser niet. Ik ben blij dat we die belangrijke afspraak vandaag vastleggen met gemeenten, de NVVK en schuldeisers”, aldus minister Schouten.
In de huidige situatie eindigt de schuldenregeling wanneer betrokkenen zich niet aan de voorwaarden kunnen houden. Bijvoorbeeld als er nieuwe schulden ontstaan. “Het duurt gemiddeld vijf jaar voordat iemand met schulden zich meldt bij de hulpverlening. Deze mensen moeten we niet bij tegenslagen laten vallen”, aldus Sara Mooi die namens Flanderijn de verklaring heeft getekend.