Jongeren met schulden: een niet heel zichtbare maar kwetsbare doelgroep.
Dat het aandeel jongeren met een betalingsachterstand fors is toegenomen, is ronduit zorgelijk. Want hoe focus je je op je studie en het aangaan van sociale contacten als je een rugzak aan geldzorgen met je meedraagt? En hoe maak je een goede start op de arbeidsmarkt als er de dreiging is van een loonbeslag? Flanderijn heeft sinds het begin van de coronacrisis het aantal jongeren met schulden zien toenemen, hun aandeel is met zo’n 30% gegroeid. Flanderijn wil juist ook deze doelgroep op de beste manier ondersteunen zodat voorkomen kan worden dat er onnodig kosten gemaakt worden of dat er nieuwe schulden bijkomen.
Flanderijn sluit aan bij belevingswereld jongeren
Om toe te komen aan een duurzame oplossing voor schuldenproblematiek bij jongeren heeft Flanderijn zichzelf een aantal vragen gesteld:
- Wat is de belevingswereld van jongeren met schulden?
- Welk specifiek gedrag hoort bij het proactief aanpakken van schulden?
- Wat zijn belemmerende en bevorderende factoren om dit gedrag te vertonen?
- Welke gedragsinterventie kan hiervoor worden ontwikkeld en getest?
Gedragswetenschappers ontwikkelen interventie
Deze vragen brachten Flanderijn bij het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag, verbonden aan de Universiteit Leiden. Een bevlogen team van onderzoekers onder leiding van prof. dr. Wilco van Dijk is met deze en meer vragen aan de slag gegaan in een uitgebreid onderzoekstraject. Verschillende primaire schuldeisers en partners van Flanderijn in de keten van schuldenaanpak zijn aangesloten.
Uitreiken naar jongeren
Met vroegtijdig ingrijpen draagt Flanderijn bij aan het duurzaam oplossen van betalingsachterstanden. Flanderijn kijkt samen met de betrokken onderzoekers reikhalzend uit naar de resultaten. Deze zullen na de zomer beschikbaar zijn en gepubliceerd worden.