De Tweede Kamer is akkoord gegaan met een aanpassing in de wetgeving waardoor voor slachtoffers van de toeslagenaffaire een afkoelingsperiode (moratorium) gaat gelden. Die afkoelingsperiode geldt met ingang van 12 februari jl. en duurt maximaal een jaar.

Voor gedupeerde ouders die zich al gemeld hebben voor een schadevergoeding duurt het moratorium tot 1 mei a.s. en zal daarna zeer waarschijnlijk worden verlengd. Tijdens zo’n afkoelingsperiode worden alle beslagen en invorderingsmaatregelen ten laste van de betrokken ouders opgeschort. Nieuwe beslagen mogen niet worden gelegd.

Oplossing
Gedurende de afkoelingsperiode moet er een oplossing voor de schulden worden gevonden. Hierbij gaat het om de hoofdsom en de eventuele kosten. Het betreft de schulden die voor 12 februari 2021 zijn ontstaan. Voor schulden die ontstaan na 12 februari geldt de afkoelingsperiode niet. Op basis van een eerder amendement van de Tweede Kamer verwachten we dat de Belastingdienst de schulden van voor 12 februari 2021 geheel of gedeeltelijk gaat betalen. Overheidsinstanties schelden deze schulden kwijt.

Impact onduidelijk
De aanpassing in de wetgeving moet nog van kracht worden. De Tweede Kamer wilde snel handelen, ondanks dat nog lang niet duidelijk is wat de impact van hele affaire is. Het is ook nog niet duidelijk wie er gedupeerd en voor wie de afkoelingsperiode gaat gelden.

Bestand SNG
De Belastingdienst heeft Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) benaderd om te helpen bij de toeslagenproblematiek. Doel is om gerechtsdeurwaarders zo spoedig mogelijk en veilig te informeren welke mensen gedupeerd zijn. Flanderijn hoopt dat SNG de gegevens van gedupeerden snel aanlevert. We kunnen onze bestanden dan vergelijken met die van de SNG en de betreffende dossiers isoleren.

Vragen
Voor eventuele vragen over het beslag over het moratorium kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij Flanderijn.