Flanderijn is van oorsprong een incasso- en gerechtsdeurwaarders­organisatie en bestaat al sinds 1948. In de afgelopen jaren heeft Flanderijn zich ontwikkeld tot full-service organisatie op het gebied van creditmanagement, betalingsbeheer en administratieve ondersteuning. Al jarenlang werken we samen met verschillende professionele partijen om onze hoge kwaliteit te waarborgen voor onze medewerkers, opdrachtgevers en klanten. Vandaag stellen we u graag voor aan BEE-Ideas, IT partner en sociale innovatie. Een stichting waar Flanderijn al enige tijd mee samenwerkt. Zij zetten zich dagelijks in voor mensen die om uiteenlopende redenen moeilijk aan het werk komen op het gebied van ICT. Een inspirerend gesprek met Benjamin!
 


1. Zou jij jezelf en jouw organisatie willen voorstellen?

Ik ben Benjamin, 42 jaar en kom uit Maastricht. Ik zit al langere tijd in de IT en ben altijd al bezig geweest met de sociale kant. Tijdens mijn tijd bij Centric als Regiomanager leerde ik mensen hoe zij software konden inzetten op hun ICT-afdeling. Toen ik dat trucje door kreeg kwam het UWV met een project. Toen mijn moeder in 2016 overleed heb ik samen met mijn architect Stichting BEE-Ideas opgericht.

BEE-Ideas investeert in softwareprojecten met impact. Alle projecten hebben direct impact op de SDG’s (Sustainable Development Goals). Onze IT-projecten bieden kandidaten een praktijk-leer omgeving waardoor er makkelijker uitgestroomd kan worden naar een betaalde baan.

Er is een groot tekort aan software developers en een groot aanbod in ICT-banen. Veel gemotiveerde werkzoekenden blijken affiniteit te hebben met- of ervaring binnen de ICT-branche te hebben. Stichting BEE-Ideas organiseert een ontwikkeltraject om de ICT-markt met deze mensen te verbinden.

Bedrijven kunnen hun software project bij BEE-Ideas neerleggen. Dan leveren wij de begeleiding waar er ook inspanningsverplichting is vanuit het bedrijf. Ideaal voor bedrijven om te innoveren op een sociale wijze!

De doelstelling van Stichting BEE-Ideas is: Geen werkloosheid onder potentiële software ontwikkelaars, door het ontwikkelen van toegankelijke software voor mensen en organisaties die een duurzaam idee hebben.

2. Waar zijn jullie trots op?

Wij zijn het meest trots op het verschil kunnen maken in iemands leven. Ons programma gaat verder dan alleen werkervaring. Het gaat ook om zelfvertrouwen, sociale skills en eigenwaarde (terug)vinden om weer de arbeidsmarkt op te kunnen. Tijdens het IT-project doen onze kandidaten direct praktijkervaring op en dat geeft hen weer zelfvertrouwen en ruimte om hun passie te volgen. Flanderijn is een goed voorbeeld van zo’n plek waar wij gemotiveerde kandidaten hebben geplaatst. Ook zijn we trots om re-integratie partner van de UWV te zijn. Mensen die aan de zijkant staan geven we ook uren om een zetje te krijgen naar een betaalde baan. Allemaal mooie sociale initiatieven waar wij trots te zijn!

3. Welke ontwikkelingen zijn er gaande bij BEE-ideas?

In de afgelopen jaren zijn wij gegroeid naar een mooi team van 25 medewerkers. We zijn meer een organisatie aan het worden. Het is dan ook onze ambitie om meer mensen naar de arbeidsmarkt te helpen, ook als voorbeeldwerkgever. We willen meer mensen aannemen en kunnen laten doorgroeien door banen te creëren. En natuurlijk gaan wij door met het enthousiasmeren van bedrijven om sociaal te ondernemen. Momenteel draaien onze initiatieven in 18 van de 36 arbeidsregio’s. Uiteindelijk is landelijke dekking in Nederland het doel, zodat we iets kunnen beteken voor alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

4. Hoe zijn jullie in contact gekomen met Flanderijn?

Flanderijn is via haar partner Openpeople, IT-detachering, in contact gekomen met BEE-Ideas. Zo voerden Gerrit, Directeur Financiën bij Flanderijn, en ik al snel gesprekken over hoe we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans kunnen bieden. Flanderijn was destijds al erg vooruitstrevend met online werken. Dat heeft ervoor gezorgd dat we landelijk meer impact konden maken. Al snel kwamen we met een mooi project die we hebben ingericht. Binnen een half jaar hebben we dit boven verwachting opgeleverd, waardoor onze samenwerking is verlengd.  

5. Flanderijn is trots op de samenwerking. Wat vinden jullie van de samenwerking?

Onze samenwerking is een goed voorbeeld van een succesvolle sociale innovatie samenwerking. Vanaf het begin stond de impact centraal om mensen te activeren op de IT arbeidsmarkt. Flanderijn zet zich oprecht in voor mensen die in de hoek zitten waar de klappen vallen en is onderdeel van hun aanpak. Mooi om te zien dat al meerdere mensen een baan hebben gevonden door praktijk ervaring in software development op te doen. Ik heb de deelnemers tijdens het project zien veranderen naar trotse mensen met perspectief. Dat doet ertoe!

6. Wat zijn jullie USP's?

  • Een praktijk- leer omgeving waar kandidaten echt het vak leren;

  • Toegankelijkheid voor iedereen met een passie voor IT;

  • Grote landelijke dekking;

  • Hart op de goede plek. Alle projecten nemen deel aan de Sustainable Development Goals.
     

7. Gerrit, Directeur Financiën bij Flanderijn, over de samenwerking met BEE-Ideas.

BEE-Ideas draagt op een innovatieve manier bij aan de wereld door haar sociale impact. Ze begeleiden mensen die geen werk hebben en aan de slag willen als software ontwikkelaar. Vaak hebben zij geen relevante werkervaring maar wel een interesse in het ontwikkelen van software. BEE-Ideas ondersteunt de mensen hierbij door een ontwikkeltraject waarbij ze mensen trainen in basisvaardigheden van het ontwikkelen van software. Hierna worden ze op projecten geplaatst bij bedrijven, waaronder dus ook bij Flanderijn. Vorig jaar hebben ze een mooi nieuw product opgeleverd, het opdrachtgeversportaal. Dit jaar zijn we met een nieuwe club enthousiaste deelnemers gestart en verwachten we ook weer een mooi resultaat neer te zetten wat ons als organisatie helpt in de dossierbehandeling.

Stuk voor stuk zijn het fijne mensen om mee te werken en hebben ze echt een hart voor IT en voor het maken van sociale impact. Op dat vlak hebben wij elkaar gevonden als organisaties. We kennen een sociale manier van incasseren en met onze samenwerking met de ONSBank en voorheen The Boost, proberen wij ook impact te maken en mensen te helpen.

Meer informatie over BEE-Ideas en het uitbesteden van IT werkzaamheden via het UWV/Gemeenten bekijk het Sociaal-innovatieplan. Www.sociaal-innovatieplan.nl.

Over BEE-Ideas