Een nieuwe stap richting financiële zelfredzaamheid voor jongeren

In een gezamenlijke inspanning om de financiële geletterdheid onder jongeren te verbeteren, heeft de gemeente Rotterdam in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) een nieuwe geldkrant gelanceerd: de "Geld Checker". Deze fysieke krant, waar Flanderijn een bijdrage aan heeft geleverd, wordt verspreid onder verschillende intermediairs zoals mbo-scholen Albeda en Zadkine, bibliotheken, jongerenorganisaties en de Jongerenhubs van de gemeente Rotterdam.


Wat is de "Geld Checker"?

De "Geld Checker" is een geldkrant speciaal ontwikkeld voor jongeren. Het doel is om hen te informeren en te ondersteunen in hun financiële situatie door middel van handige tips en duidelijke informatie over diverse geldzaken. De krant behandelt vijf belangrijke onderwerpen:

  1. Beschikbare financiële middelen en bespaartips
    • Dit deel van de krant geeft jongeren inzicht in welke financiële middelen beschikbaar zijn en hoe ze deze kunnen aanvragen. Ook biedt het handige tips om sneller en beter te sparen, evenals een stappenplan om de financiën op orde te krijgen.
  2. Beleggen en risico's
    • Jongeren leren hier de basisprincipes van beleggen, inclusief de potentiële risico's. Dit gedeelte helpt hen een beter begrip te krijgen van hoe beleggen werkt en wat ze moeten overwegen voordat ze hiermee beginnen.
  3. Wat te doen als je 18 wordt
    • Dit segment behandelt de belangrijke veranderingen en verantwoordelijkheden die komen kijken als de jongeren 18 jaar worden. Onderwerpen zoals stemrecht, achteraf betalen, en het aanvragen van verzekeringen komen aan bod.
  4. Uitleg van loonstrook en studiefinanciering
    • De "Geld Checker" biedt een heldere uitleg van hoe een loonstrook in elkaar zit en wat jongeren kunnen verwachten. Daarnaast wordt er informatie gegeven over studiefinanciering, inclusief wanneer men hier recht op heeft en hoe dit werkt.
  5. Actieplan tegen geldstress
    • Geldstress kan een grote impact hebben op jongeren. Dit deel van de krant geeft inzicht in wat geldstress met je doet en welke instanties hulp kunnen bieden in verschillende situaties.


Bijdrage van Flanderijn

Ook Flanderijn schittert in de "Geld Checker"! Onlangs nodigde de gemeente Rotterdam Flanderijn uit voor een interview over een onderwerp dat veel jongeren aangaat: achteraf betalen. Flanderijn ondersteunt dit soort initiatieven graag! Fleur, een enthousiaste marketing specialist bij Flanderijn, vond het leuk om haar inzichten te delen en daarmee jongeren te helpen. Op pagina 4 legt Fleur op een toegankelijke en begrijpelijke manier uit wat de valkuilen van achteraf betalen zijn, hoe je deze kunt vermijden en wat je moet doen als je een incassobrief ontvangt.


Verspreiding en bereik

De "Geld Checker" wordt fysiek verspreid via verschillende kanalen waar veel jongeren komen, zoals mbo-scholen, bibliotheken en jongerenorganisaties. Deze brede verspreiding zorgt ervoor dat zoveel mogelijk jongeren toegang krijgen tot deze waardevolle informatie en ondersteuning.

De gemeente Rotterdam en het NIBUD hopen met deze krant een positieve impact te maken op de financiële geletterdheid van jongeren, zodat zij beter voorbereid zijn op de financiële uitdagingen van de toekomst.

Bent u benieuwd naar de Geldchecker krant?

Download hem hier!