Ik wil meer kunnen bijdragen
Doordat in de deurwaarderij veel aandacht wordt besteed aan de sociale kant, is het een vak dat uitstekend bij mij past. De visie van Flanderijn heeft dit alleen maar verder versterkt. We ontmoeten Julia van ons kantoor in Bergen op Zoom, die binnenkort de opleiding tot gerechtsdeurwaarder met succes hoopt af te ronden.
Julia werkt al ruim 6 jaar bij Flanderijn en heeft een juridische achtergrond. Afgelopen augustus is zij door de rechtbank in Amsterdam beëdigd tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder.
Sinds kort is Julia volop bezig het mooie ambt van gerechtsdeurwaarder ook in de praktijk te leren kennen. Dat levert mooie verhalen op die het belang van samenwerking onderstrepen en veel raakvlakken hebben met de campagne 'Tot hier. En nu verder.', die we onlangs gelanceerd hebben.
Julia volgt de opleiding tot gerechtsdeurwaarder
Julia bevindt zich nu in het laatste jaar van haar opleiding. Een inspirerende tijd waarin zij veel theoretische kennis van het deurwaardersvak heeft kunnen opdoen, maar ook de praktijk heeft leren kennen.
Een praktische opleiding
Het is een praktische opleiding waarin veel aandacht wordt besteed aan het oefenen van praktijksituaties. Maar ook heb ik verschillende intervisies, samen met andere kandidaat-gerechtsdeurwaarders. In een intervisie leggen we situaties voor die we meemaken als we op route gaan. 'Juist deze intervisies zijn voor mij waardevol', vertelt Julia. Het is goed om met elkaar ervaringen te delen, omdat ik zo mijn blik kan verscherpen!
De betekeningstoets vond ik het meest waardevol. Dit is een praktische toets om te leren verschillende soorten exploten te betekenen in een gesimuleerde situatie met een acteur. Hier wordt tijdens de opleiding veel tijd aan besteed. In mijn werk denk ik hier nog vaak aan terug; heb ik de juiste executoriale titel gebruikt of is een derdenbeslag wel mogelijk?
Sociaal verantwoord incasseren staat centraal
In mijn afstudeeronderzoek staat net als bij de campagne 'Tot hier. En nu verder.' het sociaal verantwoord incasseren centraal. Dit onderwerp heeft mijn grote interesse en daarom heb ik ervoor gekozen me hier nóg meer in te verdiepen. De wijze waarop deurwaarders te werk gaan is in de afgelopen jaren sterk veranderd. En juist die nieuwe, vaak veel bredere rol, spreekt mij zeer aan.
Op route en het veld in!
Een aantal dagen per week ga ik op route. Dat roept voor mij veel herinneringen op aan mijn jeugd. Mijn vader is slotenmaker en werkte samen met een aantal gerenomeerde deurwaarders. Door zijn verhalen raakte ik geïnspireerd. In die tijd is mijn interesse in het vak van de deurwaarder ontstaan. Een bijzonder vak dat ik met heel veel plezier mag vervullen.
Mijn aanpak aan de deur
Als ik een klant bezoek aan de deur is het eerste wat ik doe naast diegene gaan staan. Ik probeer altijd snel het ijs te breken en vertel mijn verhaal zo duidelijk mogelijk. Soms komt het voor dat klanten niet openstaan voor mijn verhaal, maar ook schrikken sommige klanten als er opeens een deurwaarder staat.
Maar dat gevoel neem ik snel weg. Doordat ik naast de klant sta geef ik hen een fijner gevoel en komt het minder offensief over. Samen kunnen we de papieren doornemen en onduidelijkheden wegnemen. Hiermee laat ik zien dat ik er voor de klant ben, en er niet boven sta. Juist deze aanpak en de hulp die ik kan bieden als deurwaarder wordt als zeer wenselijk ervaren.
Samenwerking is belangrijk
Het is juist de samenwerking die de aanpak van Flanderijn onderscheidt van vele andere deurwaarders. Flanderijn is dan ook betrokken bij verschillende hulpverleners en maatschappelijke organisaties. Dat is niet alleen van groot belang bij het oplossen van schuldsituaties.
Maar het helpt mij om mijn baan als kandidaat-gerechtsdeurwaarder nóg beter te kunnen vervullen.
Wat de campagne 'Tot hier. En nu verder.' voor mij betekent
Het beeld dat in de campagne 'Tot hier. En nu verder.' wordt gebruikt laat precies zien waar het omdraait. Schulden zoveel mogelijk proberen op te lossen en nieuwe schulden proberen te voorkomen. Dat is ook waar ik voor sta!
Als kandidaat-gerechtsdeurwaarder ben ik vaak de enige of laatste persoon die de klant aan de deur ziet. Dat geeft mij de gelegenheid om de klant verder te helpen en de huidige situatie een halt toe te roepen. Dat doe ik niet alleen, maar samen met 600 andere Flanderijn collega's. En daar hebben we nog veel meer inspirerende verhalen over te vertellen.