Openstaan voor samenwerking
Het Ondernemersklankbord (OKB) is een vrijwilligersorganisatie die ondernemers begeleidt binnen het MKB in elke bedrijfsfase. Vaak spelen er problemen. Daarbij is het belangrijk dat een ondernemer zelf de samenwerking opzoekt en hiervoor openstaat.
Dat ervaren niet alleen de incassospecialisten bij Flanderijn, maar ook de adviseurs van het OKB . Wij spraken Rene, adviseur bij het OKB, over hoe belangrijk samenwerking in zijn werk is.
Er zijn verschillende organisaties die ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) ondersteunen. Juist deze groep ondernemers kan in de huidige tijd extra ondersteuning gebruiken. Het Ondernemersklankbord (OKB) is één van die organisaties.
Zij zorgen, samen met 300 adviseurs, dat ondernemers kunnen groeien, innoveren en hun volledige potentieel zo goed mogelijk kunnen benutten. Maar dat niet alleen, want ook bij problemen biedt het OKB een klankbord, vertelt Rene. Een inspirerend ontmoeting die uitstekend aansluit bij onze campagne 'Tot hier. En nu verder.'.
Advies van échte profesionals
De services die het OKB biedt zijn erg breed. Van het opstellen van een ondernemersplan, het maken van een liquiditeitsplanning tot het bieden van ondersteuning bij financieringsproblemen; de adviseurs van het OKB kunnen in veel gevallen passende hulp bieden.
300 OKB-adviseurs in Nederland
In totaal zijn ruim 300 adviseurs aan het OKB verbonden. Zij bedienen ondernemers in het hele land en beschikken over een breed netwerk. Voordat er een adviestraject start kijken we eerst of we als OKB de ondernemer kunnen helpen. Vaak kan een klankbord al voldoende zijn, maar het komt ook voor dat problemen te groot zijn geworden. Denk daarbij aan een te hoge schuldenlast. In dergelijke gevallen biedt ons netwerk uitkomst en kunnen we bijvoorbeeld een 'warme doorverwijzing' organiseren naar de schulphulpverlening of een andere passende maatschappelijke organisatie, vertelt Rene.
Veel expertise in huis
De adviseurs van het OKB beschikken over ruime werkervaring en expertise in uiteenlopende branches. Hierdoor zijn ze uitstekend in staat om te kunnen adviseren bij de problemen waar de ondernemer van nu mee geconfronteerd wordt. Die problemen zijn zeer divers van aard. Denk daarbij aan de huidige personeelsproblematiek, financiële zaken of problemen op het vlak van marktbewerking.
Het is dan ook goed dat de adviseurs onderling veel kennis delen. Zo heeft Rene een bedrijfseconomische achtergrond en ervaring opgedaan op het gebied van marketing. Maar binnen het OKB zijn ook ex-ondernemers als vrijwilliger werkzaam, die een achtergrond in de juridische sector hebben of een carriére binnen de accountancy succesvol hebben afgesloten. Juist die diversiteit maakt dat ondernemers binnen het OKB bijna altijd een juist aanspreekpunt vinden.
Bij het OKB willen we de juiste hulp bieden
Voor een ondernemer is ons advies vaak héél waardevol, vertelt Rene. Vaak zien zij door de bomen het bos niet meer en lopen vast. Als dat het geval is kan een ondernemer bij ons voor hulp aankloppen. Vaak wordt het eerste contact via de KVK, gemeenten of de sociale dienst gelegd.
Bij het OKB is een adviestraject kostenloos. Wij bieden een traject van 6 maanden waarin we met ondernemers problemen kunnen bespreken en als adviseurs fungeren als klankbord. In veel gevallen lukt het ons om de ondernemer op weg te helpen!
De juiste hulp kunnen bieden
Om de ondernemer de juiste hulp te kunnen bieden zoeken de adviseurs van het OKB ook de samenwerking met maatschappelijke organisaties. Zij onderhouden uitstekende contacten met ruim 40 hulpinstanties welke voornamelijk ondernemers binnen het MKB ondersteunen.
Zo houden we bij de Kamer van Koophandel wekelijkse spreekuren waar we onze doelgroep ontmoeten. Ook zijn we als OKB aanwezig op verschillende netwerkbijeenkomsten en presenteren we ons op het ondernemersplein. Directe partners van het OKB zijn MKB-Nederland, KVK en VNO.
Samenwerking met de onderwijssector levert verrassende resultaten op
Rotterdamse Zaak
Ook binnen het onderwijs en leerwerkbedrijven is een goed netwerk van belang. Dat bewijst bijvoorbeeld onze samenwerking met de Rotterdamse Zaak, in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam. Op deze plek komen ondernemers met een onderneming welke in zwaar weer verkeert. Vanuit de Rotterdamse zaak kan dan hulp worden geboden. Studenten worden ingezet die financieel inzicht verschaffen, zodat er meer grip op de situatie ontstaat. Ook verwijst men vaak door naar het OKB, zodat de ondernemer een klankbordtraject kan starten.
Onderwijsprogramma's
Daarnaast zijn we als adviseurs van het OKB ook actief op scholen. Dat doen we in het Rijnmond gebied op het ROC, het Albeda College en het Davinci College. Hier proberen we bij de scholen praktijkervaringsplekken onder de aandacht te brengen. Ook nemen we deel aan specifieke onderwijsprogramma's om te zorgen dat de studenten zo snel en goed mogelijk worden klaargestoomd voor een carriére binnen het bedrijfsleven. We hebben in de afgelopen jaren meerdere bemiddelingen gedaan, welke in de meeste gevallen succesvol zijn verlopen.
We komen als OKB-adviseurs regelmatig met ondernemers in contact die door trots of te denken dat problemen zichzelf wel oplossen, te laat aan de bel hebben getrokken. En dat is jammer, vertelt Rene.
Want als een ondernemer door problemen vastloopt, is het juist belangrijk de samenwerking te zoeken. Dat zien we ook in het incassotraject bij Flanderijn waar de incassoexperts nadrukkelijk de samenwerking met de klant zoeken. Hoe we dat bij Flanderijn doen leest u op onze nieuwe campagnepagina.